Resor

Föreningen ordnar ibland resor till olika museer och platser.
I sommar planeras en resa i samråd med projektet Museilotsen.
Info kommer senare. Intresserade, tag kontakt!

Senaste resan var till Hindersön i Luleå skärgård 2012.

Sveriges P4 gjorde reportage.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=98&artikel=6218439

Hindersö- och bosundbor knyter kontakter liksom förfäderna gjorde på Bottenvikens isar på 1940 talet.

Bosundbor knyter historiska kontakter (förkortad version)

Det är ungefär åttio år sedan säljägarna Viktor Kaptens, Viktor Holmborg och Gustav Nordqvist var ute bland packisen utanför Olofsön i Bosunds yttre skärgård. De flesta skärgårdsbor livnärde sig på fisket men säljakten var ändå en viktig näring för skärgårdsborna.

Ute på vårisen 1930 är dessa tre Bosundbor ute på en såkallade dagsresa för att jaga säl. Plötsligt upptäcker de en fälbåt med tre män som på avstånd vill få kontakt. Det är inget mindre än svenska säljägare från Hindersön i Luleå skärgård. De ville veta hur man kan komma till en läkare eftersom en av dem hade fått en varbildning i ena handen. Bosundmännen bjöd dem till en fiskestuga på Olofsön tillsvidare.

På Olofsön kokades mat och männen fick snabbt igång diskussioner och bytte erfarenheter. På vårsommaren begav sig de tre finska säljägarna över Bottniska viken för att igen få kontakt med Hindersöborna. Orsaken var att träffa deras nya vänner och speciellt ville de ha sina Mausser gevär för pipbyte till Bofors. På resan hem tog de med sig mandelpotatis vilket senare blev populärt i Bosund och odlades så gott som i hela byn.

Tack vare Viktor Kaptens dagbok har vi historien i dokumentation. Inom föreningen Bosund Båt,- Fiske och jaktmuseum har intresse funnits att återuppta kontakten med Hindersöborna vilket blev verklighet den 17 juli när ca 10 personer från Bosund besökte Hindersön.

Med en fisketrålare transporterades finska gästerna ut till den nostalgiska ön. En ö bestående av 25 fastbosatta människor, bland dem livnär sig några som fiskare och en som bonde. Snabbt lärde man känna människorna där bland dem ättlingar till de svenska säljägarna.

Något som blir oförglömligt är bland annat den guidade rundturen med traktor och släp. Ett fantastiskt sätt att uppleva miljön på. Halstrad strömming och mandelpotatis åtnjöts vid hembygdsgården vid Ostisund.

Som tack för ett vänligt mottagande och arrangemang överräckte Bosund Båt,- Fiske & Jaktmuseum gåvor samt litteratur. Nu har även yngre generationer stiftat bekantskap med Hindersöborna liksom Nordqvist, Holmborg och Kaptens gjorde 1930.

%d bloggare gillar detta: