Månadens bild: April 2020

På bilden syns Birger Sundvik stående i en stor öppen fiskebåt tillverkad av Alarik Nyfelt. Han, tillsammans med ett par andra fiskare, hjälper till att ta upp bröderna Bäckströms ryssja i Öja. Yxpila gloppet syns i bakgrunden på fotot.

Ryssjan i sig var speciell. Den saknade ”jolor” och var en ”öppen ryssja” som Birger själv kallade den. På fotot syns också en lyftanordning. Med den så sänkte man ner ”korgen” med hjälp av en tyngd i dess botten för att sedan lyfta upp korgen igen och få upp fångsten. Birger minns att det kom rikligt med fisk den gången.

Ett värdefullt foto som finns bevarat för eftervärlden och kan även ses på båtmuseet.

Joel Svenlin, 03.04.2020.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: