Färdig bordlagd!

Igår kväll firades bordläggningsfest på museet! Projektet med att dokumentera ett klinkbåtsbygge startade ifjol på hösten i samarbete med KulturÖsterbotten. Ett aktivt gäng har under tiden byggt en traditionell skötbåt i gammaldags stil. Nu har vi nått en milstolpe genom att båten är färdig bordlagd. 🛠

Båten har byggts i en verkstad under året men finns nu på museet som utställningsobjekt under sommaren. Mycket arbete återstår. Men nu tar vi en välbehövlig sommarpaus!

Välkommen att beskåda båten! ⛵️

Öppet: lö – sö, kl. 16 – 20

Corona-tips! Besök det virtuella skärgårdsmuseet SKÄREN

Tryck på länken för att komma till sidan: https://skarenmuseum.fi/

Välkommen hem till familjen Sjöberg, en familj som bor i skärgården i Österbotten år 1908! Familjen Sjöberg består av pappa Johan, mamma Maria, barnen Jakob och Linnea samt farfar Anders. Följ med på en resa in i deras vardag och lär dig mer om hur livet såg ut i den österbottniska skärgården för över 100 år sedan!

Museet består av fem teman som berättar om olika aspekter av livet i skärgården. Du kan följa den guidade rundturen genom hela museet eller välja de teman som intresserar dig mest. I varje tema finns också arkivmaterial (fotografier, filmer, berättelser från förr) om du vill ha mer information. Välkommen till Skären!

Båtbyggaren i sin båtverkstad

TIPS! Båtverkstaden är filmad från Bosund båt-, fiske- och jaktmuseum. Ta gärna en titt! Och kanske du hittar föremål från museet i de andra miljöerna?

Månadens bild: April 2020

På bilden syns Birger Sundvik stående i en stor öppen fiskebåt tillverkad av Alarik Nyfelt. Han, tillsammans med ett par andra fiskare, hjälper till att ta upp bröderna Bäckströms ryssja i Öja. Yxpila gloppet syns i bakgrunden på fotot.

Ryssjan i sig var speciell. Den saknade ”jolor” och var en ”öppen ryssja” som Birger själv kallade den. På fotot syns också en lyftanordning. Med den så sänkte man ner ”korgen” med hjälp av en tyngd i dess botten för att sedan lyfta upp korgen igen och få upp fångsten. Birger minns att det kom rikligt med fisk den gången.

Ett värdefullt foto som finns bevarat för eftervärlden och kan även ses på båtmuseet.

Joel Svenlin, 03.04.2020.

Nordiska klinkbåtstraditionen

NU HAR ANSÖKAN INLÄMNATS FÖR ATT FÅ NORDISKA KLINKBÅTSTRADITIONEN MED I UNESCOS FÖRTECKNING PÅ IMMATERIELLA KULTURARV!

BOSUND BÅT-, FISKE OCH JAKTMUSEUM RF. ÄR ÄVEN MED OCH STÖDER DENNA ANSÖKAN.

Läs mer på: https://wiki.aineetonkulttuuriperinto.fi/…/Byggande_av_klin…

https://kysten.no/nyheter/2020/unesco-nominasjon-overlevert-i-paris