Smedas sjöbod anno 1743

Föreningen har mottagit en gammal sjöbod som donation. I timret finns inristat 1743 vilket innebär att sjöboden är ett av byns och kommunens äldsta byggnader som finns bevarade. Smedas sjöbod kommer att plockas ner och monteras upp på museistranden invid de andra sjöbodarna.

Grundläggning med plintar sker under hösten 2022. Vår förhoppning är att påbörja nedmonteringen vintern 2023 och transportera timret till museet.

Är du intresserad av att komma med? Hör av dig till någon av styrelsemedlemmarna.

Grundläggning på museiområdet november 2022
Smedas sjöbod på Finholm hemman

Färdig bordlagd!

Igår kväll firades bordläggningsfest på museet! Projektet med att dokumentera ett klinkbåtsbygge startade ifjol på hösten i samarbete med KulturÖsterbotten. Ett aktivt gäng har under tiden byggt en traditionell skötbåt i gammaldags stil. Nu har vi nått en milstolpe genom att båten är färdig bordlagd. 🛠

Båten har byggts i en verkstad under året men finns nu på museet som utställningsobjekt under sommaren. Mycket arbete återstår. Men nu tar vi en välbehövlig sommarpaus!

Välkommen att beskåda båten! ⛵️

Öppet: lö – sö, kl. 16 – 20

Corona-tips! Besök det virtuella skärgårdsmuseet SKÄREN

Tryck på länken för att komma till sidan: https://skarenmuseum.fi/

Välkommen hem till familjen Sjöberg, en familj som bor i skärgården i Österbotten år 1908! Familjen Sjöberg består av pappa Johan, mamma Maria, barnen Jakob och Linnea samt farfar Anders. Följ med på en resa in i deras vardag och lär dig mer om hur livet såg ut i den österbottniska skärgården för över 100 år sedan!

Museet består av fem teman som berättar om olika aspekter av livet i skärgården. Du kan följa den guidade rundturen genom hela museet eller välja de teman som intresserar dig mest. I varje tema finns också arkivmaterial (fotografier, filmer, berättelser från förr) om du vill ha mer information. Välkommen till Skären!

Båtbyggaren i sin båtverkstad

TIPS! Båtverkstaden är filmad från Bosund båt-, fiske- och jaktmuseum. Ta gärna en titt! Och kanske du hittar föremål från museet i de andra miljöerna?